Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Raşit Küçük, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Dini Müşavere Heyeti ve Kurul’un, Diyanet’in kurulduğu yıllardan bugüne kadar binlerce soruyu ele alıp karara bağladığını söyledi.
Ancak geçmişteki bir takım soru ve cevapların dilinin bugün için anlaşılır olmadığını ifade eden Küçük, bu soru ve yanıtlarının günümüz diline çevrilip, anlaşılır hale getirilmesi için çalışma başlattıklarını ifade etti.
Küçük, Diyanet İşleri Başkanlığının başlangıcından bugüne kadar verilmiş bütün fetva niteliğindeki kararları çıkardıklarını belirterek, öncelikle bunların bilgisayara yüklendiğini dile getirdi.
Bu kararların tanzimlerini de yaptıklarını anlatan Küçük, “Yani namaz, oruç, zekat, temizlik konuları, inanç, peygamberlik konuları, akide dediğimiz İslam’ın temel inanç esaslarıyla ilgili sorulara verilen yanıtlar gibi konulara ayırdık” diye konuştu.
Komisyonlarının şu anda bu kararların bugünün diline çevrilmesi için çalıştıklarını ifade eden Küçük, kararların aslı bozulmadan sadece dilinin anlaşılır hale getirileceğini bildirdi.
Din İşleri Yüksek Kurulu’nun, komisyonların kararlara son şeklini vermesinin ardından gerek duyulanları okuyacağını belirten Küçük, ardından bu soru ve yanıtların internet üzerinden kamuoyunun bilgisine sunulacağını söyledi.
Raşit Küçük, “Bu çalışmayı yapmamızın amacı, vatandaşlar, herhangi bir konuya, mesela namaz konusuna bakmak istediğinde, namazla ilgili ne kadar bilgi varsa, soru varsa, yanıtını görüp anlayabilsin” dedi.
“900 soru tanzim edilerek hazır hale getirildi”
Din İşleri Yüksek Kurulu’nun, başkanıyla birlikte 16 üyesi olduğunu ve bu çalışmanın üyelerce yapıldığını dile getiren Küçük, şunları kaydetti:
“Bu gerçekten büyük emek gerektiren bir çalışma. Arkadaşlarımız geçen hafta Antalya’da bununla ilgili çalışma yaptılar. 10 gün süreyle sabah 08.00’den saat 22.00’ye kadar çalışıp, yaklaşık 900 soruyu tanzim ederek hazır hale
getirdiler. Ancak daha çok soru ve cevap var. Diğerlerini de kademe kademe hazır hale getireceğiz. Bu kadar çok soru ve cevabı anlaşılır hale getirip, kamuoyunun bilgisine sunmak çok kolay değil. Çünkü bir kişi tarafından okunup düzeltilmiyor, hepsi birlikte okuyup hazır hale getiriyor. Bu nedenle çalışmanın ne zaman tamamlanacağına dair tam bir süre veremiyoruz. Ancak önümüze koyduğumuz hedef en az 2-3 ay.”